Ideas - ERP

Juiste hantering BTW-nummers en -scenario's bij klanten met afleveradressen in meerdere landen

Steeds meer groothandels krijgen te maken met klanten die magazijnen hebben in meerdere landen. BTW volgt de goederen en dus heb je ook meerdere BTW-nummers en -scenario's voor die ene klant. Dit uitstekende idee uit 2014 of eerder om hier op een goede manier mee om te gaan, is nog steeds niet gerealiseerd. En dus hebben ook wij - net als andere bedrijven die met Wholesale werken - er noodgedwongen maar voor gekozen om meerdere debiteuren aan te maken, ook al is het één klant, met alle ongewenste gevolgen van dien.

Nu komt het echter ook steeds meer voor dat deze klanten op contract geleverd willen worden. Gelukkig is er sinds een tijdje de mogelijkheid om meerdere debiteuren aan één contract te kunnen koppelen. Echter: In je verkoopcontract kun je maar één BTW-scenario kiezen. En het scenario uit het contract overschrijft in de verkooporder het BTW-scenario van de debiteur. En dat wil je niet, want je had nu juist in eerste instantie die extra debiteur aangemaakt om te zorgen dat het BTW-technisch allemaal goed blijft gaan. En dus lopen we nu vast qua opties. *

Daarom ook het dringende verzoek om nu snel te zorgen dat groothandels op een goede manier, dus conform de BTW-wetgeving, om te kunnen gaan met klanten die magazijnen in meerdere landen hebben.

Het hierboven gelinkte idee is onze voorkeursoplossing. Maar als die er niet komt, volgt hier een alternatieve oplossing waarmee we voor nu uit de voeten zouden kunnen, namelijk:

Een parameter waarmee je kunt instellen dat in de verkooporder het BTW-scenario van de debiteur niet wordt overschreven door het BTW-scenario van het verkoopcontract. Deze parameter zou default op de huidige werking moeten staan (dus wel overschrijven), zodat niemand ineens met ongewenste effecten wordt geconfronteerd. Wij passen hem dan wel aan naar niet overschrijven.

*) Er is wel een work-around, maar die is veel te foutgevoelig. Zeker omdat die moet worden uitgevoerd door commerciële collega's, die vaak niet zoveel verstand hebben van BTW (en dat zou ook niet nodig moeten zijn). Dit speelt juist vaak bij de grootste klanten, dus daar wil je al helemaal dat het vlekkeloos verloopt, door een inrichting die 'foolproof' is.

  • Arjan Vos - Dresz
  • Aug 23 2021
  • Nieuw
  • Attach files